Compliment

Dit blog schreef ik al weer een paar jaar geleden (september 2015). En toch is het nog steeds actueel. Nee, niet meer voor mij. Ik heb inmiddels geleerd dat complimenten in ontvangst nemen heel fijn kan zijn. Maar wie weet vind jij het nog wel lastig. Lees dan gerust dit blog. Leer de les die

koolmees

De afgelopen jaren ben ik nogal veranderd. Door het volgen van verschillende (coach-) opleidingen, trainingen en workshops waarbij ik zelf behoorlijk door de mangel ben gehaald, is mijn zelfbeeld heel wat positiever geworden. Je gelooft het misschien niet, maar pas sinds een klein jaar kijk ik in de spiegel en zie ik (nog lang niet iedere dag hoor, maar toch best wel vaak) iemand die er best mag zijn (zie je, zelfs nu stel ik me heel bescheiden op….). Ik ben geen beauty, maar het spreekwoord ‘echte schoonheid komt van binnenuit’, ja daar geloof ik in.

 

Ik vind het zooooo moeilijk.

 

Het is dan ook misschien niet zo gek dat ik het afgelopen jaar nogal overladen ben met complimenten. Je ziet er goed uit, wat ben je moedig, je bent een kei, wat knap dat jij dat zo doet, je bent een topwijf, je bent een hele goede vriendin, ga zo maar door. En tja, nu komt het: ik vind het zooooo moeilijk om er mee om te gaan. Heel vaak geloof ik het niet. Dan denk ik bij mezelf, ach stelt toch niet zoveel voor, dat zou iedereen toch zo gedaan hebben? En dan trek ik het compliment in twijfel. Ga ik erover nadenken. Waarom zou iemand mij dit compliment geven? Had ik het toch anders moeten doen, durft ze dat niet te zeggen? En dat is natuurlijk niet zo leuk. Al helemaal niet voor degene die mij het compliment geeft. Ik maak een grapje, lach het weg en hup kostbaar moment verloren.

 

Onlangs nog. Ik volg een opleiding en één van de trainers zei, geheel oprecht: Ik vind het zo mooi om te zien hoe jij gegroeid bent de afgelopen tijd. Waarop ik direct zei: Ja, in de breedte. En haar antwoord maakte dat ik me besefte wat er gebeurde. Ze zei namelijk: Dat mag jij nog wel leren, hoe je complimenten in ontvangst neemt. En ze heeft gelijk. Ik vind dat heel moeilijk.

 

Het ideale plaatje bestaat niet.

 

Jezelf neerhalen, denken dat iedereen dat toch zo doet, jezelf niet bijzonder vinden. Willen voldoen aan een ideaal beeld terwijl dit beeld helemaal niet bestaat. Dat creëren we met z’n allen, maar het bestaat niet. Wie bepaalt wat mooi is? En wat is lelijk? Wie zegt dat maat 36 het schoonheidsideaal is? We zijn met elkaar zo gefixeerd op de ander, dat we vergeten hoe mooi we zelf zijn. Er bestaat helemaal geen schoonheidsideaal. Blond is niet mooier dan bruin. Dun is niet mooier dan dik. En je overbuurvrouw is niet mooier dan jij bent. Onthoud dat je nooit, maar dan ook nooit zult kunnen voldoen aan het door jou gecreëerde ideale plaatje. Zolang je dat ideaal aan het nastreven bent, is er gewoonweg geen ruimte om te bedenken dat je nu al helemaal goed bent. Gewoon zoals je bent.

 

Be proud!

 

Wees je unieke, krachtige authentieke zelf. Het maakt het allemaal zoveel gemakkelijker. Mij lukt het inmiddels heel erg goed om complimenten in ontvangst nemen. En dat is fijn, heel fijn. Voor mezelf maar zeker ook voor degene die mij het compliment geeft.

 

Hoe is dat bij jou? Herken jij je in mijn verhaal? Vind je het ook zo lastig om echt, maar dan ook echt trots op jezelf te zijn? Zou je het ook graag anders willen? Wat heb jij daar voor nodig? Ik hoor het graag van je.

Inzicht. Doorbraak. Groei.

 

 

Wil je stoppen met strugglen en starten met stralen?
Download dan nu de Break Free Gids!

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.