Reflectie 2016

Vier keer in het jaar sta ik even stil en houd ik een zogenaamde reflectieweek. Wat ging er goed het afgelopen kwartaal en wat kon er beter? Waar ga ik me het komende kwartaal op richten en wat wil ik verbeteren? De reflectieweek aan het einde van het jaar is extra speciaal. Dan sta ik

reflectie

Het afgelopen jaar was voor mij een jaar vol met té drukke weken. Weken waarin ik heel veel werk had te verzetten (lees: moest van mezelf), waarin ik doelen niet haalde en weken die me een continue gevoel van achter de feiten aanlopen gaven. Er waren momenten waarin ik -dag na dag, week na week- het gevoel had dat ik maar niet vooruit kwam. De ene taak nog niet af, de volgende lag al weer klaar.

 

Zoveel te doen…

 

Het zal je waarschijnlijk niet onbekend voorkomen; als ondernemer is er gewoon veel te doen. En soms voel je je daardoor ook behoorlijk overrompeld. En lijkt het in die donkere dagen alsof niets wil lukken. Maar nu wil ik je vragen: Sta jij wel eens stil?

 

Stil bij dat wat je de afgelopen periode allemaal wél voor elkaar hebt gekregen? Ondanks het gevoel dat je niets voor elkaar leek te krijgen? We zijn er heel goed in om te overschatten wat we in een week kunnen doen. Maar wist je dat we vaak nog makkelijker onderschatten wat we in een half jaar aan werk kunnen verzetten?

 

Neem eens de tijd om stil te staan.

 

Doe maar. Nu. Denk even na. Over wat jij allemaal hebt bereikt het afgelopen half jaar. Voel je het? De trots? Een half jaar geleden was dit wat je hebt neergezet er nog niet! Moet je eens kijken wat je allemaal hebt gedaan. Als ik je een half jaar geleden had gevraagd of je dit zou kunnen bereiken had je hoogst waarschijnlijk nee gezegd. Maar kijk, het is er echt.

En neem dit gevoel van trots, het weten dat het kan, je daadkracht van de afgelopen periode in je gedachten eens mee naar de komende periode. Geloof je dat dat het echt mogelijk is? Dat je over een half jaar weer vele stappen verder bent?

 

Voel je het? Het vertrouwen?

 

Jij kunt bergen verzetten, geloof me. Maar daarvoor moet je soms wel even stilstaan. Echt stilstaan. Ik ben benieuwd naar wat jij het afgelopen half jaar hebt bereikt. Dat wat je niet voor mogelijk had gehouden. Persoonlijke groei? Zakelijk succes? Welke bergen heb jij verzet?

 

Maak voor jezelf eens een overzicht. Waar stond je begin van dit jaar? Waar sta je nu? En welke stappen heb je in de tussenliggende periode allemaal gezet? Ik deed dat deze week ook en OMG, het is echt niet te geloven. Aan het begin van 2016 werkte ik nog als business manager. Ik zou samen met een vriendin een bedrijf neerzetten en dat zouden we in 2016 groots gaan aanpakken (dat voornemen is helaas gesneuveld). In maart schreef ik me in voor MPOP met het idee om startende ondernemers te leren hoe ze direct vanaf het begin structuur konden aanbrengen in hun bedrijf. Drie weken na de start gooide ik dit idee al overboord omdat ik toch echt wilde gaan coachen. In mei noemde ik mezelf Personal Business Coach en ging ik los. In september werd ik door Simone Levie gevraagd om Business Coach te worden in haar team. In oktober en november begon het te stromen in mijn bedrijf en nu ben ik al weer grootse plannen aan het bedenken voor 2017! Het is echt te bizar voor woorden hoe snel het allemaal kan gaan.

 

Vier je successen!

 

Dus please, sta af en toe een stil. Reflecteer. En vier je successen! Focus op wat je allemaal hebt gedaan en wat succesvol is geweest. Doe daar meer van. En bovenal: houd er plezier in. Dat maakt het allemaal wat lichter en leuker.

 

Ik wens je hele fijne feestdagen. Kom tot rust. Sta stil. Dan kun je in 2017 weer bergen gaan verzetten.

Wil je stoppen met strugglen en starten met stralen?
Download dan nu de Break Free Gids!

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.