Fases

Wat we bij een baby heel normaal en vanzelfsprekend vinden, gooien we als ondernemer direct bij de start al overboord. Respect voor de tijd, geduld en liefdevolle aandacht voor de twee fases die zich keer op keer opvolgen. Fysiek en Mentaal. Persoonlijke ontwikkeling en Zakelijk succes. Lees wat jij als ondernemer nog van een baby

doos met spulletjes Nienke

Onlangs zat ik in de slaapkamer van mijn dochter. Op mijn schoot een doos gevuld met allerlei spulletjes uit het eerste jaar van haar leven. Het was alsof ik in een tijdscapsule stapte. In één klap tien jaar terug in de tijd. De foto’s van de echo -de hoekjes een beetje omgekruld van het vele kijken in die eerste weken-, haar eerste schattige rompertje, de eerste ieniemienie kleine schoentjes, de eerste knutsel van het kinderdagverblijf. Ik hield het vast als de meest kostbare schatten die ik ooit gezien had terwijl de liefde in golven door me heen stroomde.

 

In die doos vond ik ook het groeiboekje van het consultatiebureau. Ik bladerde er doorheen en vond de pagina waarop bijgehouden werd hoe ze in een periode weer gegroeid was. Amazing hoe hard dat soms ging. Met centimeters tegelijk. Ik vond mijn eigen dagboekje. Daarin hield ik van alles bij over haar ontwikkeling en over wat we samen meemaakten. Ik las over de eerste dagen in het ziekenhuis, de thuiskomst op 1e paasdag, hoe ze gulzig dronk als ik haar midden in de nacht voedde. Hoe ze de eerste keer haar hoofd optilde (al binnen een uur na de bevalling!), hoe ze haar best deed om zich om te rollen, hoe ze de eerste keer rechtop kon zitten.

 

Fases

 

Honderden herinneringen, gedachtes en gevoelens raasden door mijn lijf. Ik bladerde verder in het boekje en mijn oog viel op een stukje tekst dat ik destijds schreef.

 

‘Het valt me op dat er steeds twee fases van groei lijken te zijn. Een fase waarin jij groeit in centimeters en een fase waarin jij weer iets nieuws geleerd hebt. En die twee gaan niet samen heb ik nu door. Dat kan ook helemaal niet want jeetje Nien, je hebt soms al je energie nodig om te groeien. Als ik zie hoe hard jij je best doet om van je rug naar je buik te draaien en weer terug, dan kost dat gewoon al je energie. Dan kun je niet ook nog in centimeters groeien. Dat gaat gewoon niet. Hoeft ook helemaal niet hoor lieverd, het gaat vanzelf. Geniet jij maar lekker van al je ontdekkingen.’

 

En terwijl ik daar zat, omringd met al die herinneringen zag ik de parallel met het ondernemerschap. Want ook het ondernemerschap kent twee fases van groei. Aan de ene kant de zakelijke groei gericht op strategie en structuur, aan de andere kant de persoonlijke groei gericht op ontwikkeling en intuïtie. En net als bij een baby gaan die twee groeifases niet gelijk op. Ze volgen elkaar op. Er is een kleine periode van overlap, maar feit blijft dat de twee fases zich keer op keer op blijven volgen.

 

 

Verwachtingen

 

Waar het misgaat, is bij het verwachtingspatroon dat je als ondernemer hebt van groei en ontwikkeling. Je zult geen ouder vinden, die van zijn/haar baby verwacht dat het binnen 10 dagen kan lopen. Of die verwacht dat het kind met 13 maanden moet kunnen lezen. Laat staan dat je een ouder vindt die verwacht dat een kind met 3 jaar al zelfstandig genoeg is om op kamers te gaan. Als ouder vind je het namelijk heel normaal dat een kind de tijd krijgt om zich te ontwikkelen op de manier zoals bij het kind past, met vallen en opstaan, met fases van fysieke en fases van mentale groei. Je ondersteunt je kind, geeft het liefdevolle aandacht en bent trots op iedere nieuwe ontwikkeling die zich voordoet.

 

Maar als ondernemer heb je hele andere verwachting. Want dan…

  • Wil je vanaf dag 1 al dat je bedrijf op rolletjes loopt;
  • Verwacht je vanaf de start al een bloeiende praktijk met klanten;
  • Vind je het na een jaar belachelijk dat het nog niet zo loopt als je verwacht had;
  • Doe je keihard je best om alles uit de kast te trekken om je groei te versnellen;
  • Duw en trek je aan alles om je heen om groter te groeien;
  • Vind je vallen en opstaan zonde van je energie;
  • Wil je het liefst alleen maar hele grote sprongen maken;
  • En denk je al helemaal niet na over de verschillende fases van groei want jij wilt maar 1 ding: zo snel mogelijk groot worden!

 

Maar zo werkt het natuurlijk helemaal niet. Dat weet je ook eigenlijk wel. En je snapt nu misschien ook waar de frustraties vandaan komen als het niet stroomt in je bedrijf. Of als iets niet lukt. Dan heb ik het natuurlijk niet over kleine veranderingen of kleine hobbeltjes die je te nemen hebt. Nee, ik heb het hier echt over de twee fases. Denk maar aan een baby. Die groeit OF fysiek OF mentaal. Fysiek vertaal je in je business naar zakelijke groei. Mentaal vertaal je naar persoonlijke ontwikkeling. En die twee volgen elkaar iedere keer weer op. “Heb respect voor de tijd” zei één van mijn coaches eens tegen mij. En ze heeft gelijk. Tijd is het meest onderschatte element in het ondernemerschap. Groeien kost tijd. Zowel voor een baby, als voor een onderneming. En ja, je kunt het voeden. Met de juiste input. De juiste energie. De juiste mentaliteit. Maar vooral met de juiste liefdevolle aandacht.

 

En tijd.

 

Ik hou ervan, van dit soort inzichten en paralellen. Omdat ik weet, dat wanneer ik het op deze manier vertel aan ondernemers, vaak het kwartje valt. Het is een andere manier van kijken naar, die wél aankomt. Waardoor er lucht en ruimte ontstaat. Want ja, als je toch weet dat de ene fase de andere opvolgt, waar zou je je dan nog druk om maken? Dan is gewoon een kwestie van even stilstaan, beseffen in welke fase je nu zit en naar welke fase je toe wilt bewegen en van daaruit je beslissingen nemen.

 

Dan hoef je jezelf niet te verliezen in de overkill aan challenges, online programma’s en aanbod van coaches. Nee, dan kies je bewust voor dat wat je nu nodig hebt voor de fase waarin jij je nu bevindt. Dan kun je dus ook een gerichte keuze maken uit het aanbod van coaches. Kies je voor een coach die zich richt op jouw zakelijke groei of kies je voor een coach die zich richten op jouw persoonlijke groei? Er zijn niet zo heel veel coaches die dit beiden doen, maar hé, dat is voor mij dan weer gunstig :-).

 

Oh, er ontstaat nu ter plekke een idee. Een soort van groeiboekje. Net als bij het consultatiebureau (tja, als coach ben ik toch eigenlijk ook een soort consultatiebureau…).Waarin je als ondernemer bij kunt houden hoe jouw fases verlopen. En wat bij het consultatiebureau geldt voor een baby, geldt voor jou als ondernemer ook:

 

Meten is weten

 

Dat is dan weer handig, want daar heb ik de Personal Business Check voor (de eerste pagina’s van het groeiboekje heb ik dus al :-)). Heb je de PBC nog niet, vraag hem dan gerust aan. Weet je binnen 10 minuten in welke fase jij nu zit én wat je nodig hebt om weer verder te kunnen groeien. Maak ook gerust een afspraak met me om jouw scores met me door te spreken. Kost je niets, levert wel van alles op.

 

Persoonlijke ontwikkeling en Zakelijk succes. Twee belangrijke fases in jouw bedrijf. Onderschat ze niet, maar erken de waarde van allebei. Je zult merken dat je dan harder zult groeien dan je nu nog voor mogelijk houdt.

 

Succes!

Liefs,
Agnes

 

Groei-Tip
Kort maar krachtig deze keer.
Download de Personal Business Check en ontdek waar jouw groeipotentieel zit.

Wil je stoppen met strugglen en starten met stralen?
Download dan nu de Break Free Gids!

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.