Grijze muis

Als Personal Business Coach hoor ik de meest persoonlijke verhalen. Over angst, twijfel en onzekerheid. Over je niet goed genoeg voelen of niet gehoord en gezien zijn. Het zijn universele verhalen. Ik heb ze ook. En in dit blog deel ik mijn diepste pijn. De pijn van de grijze muis. Die uiteindelijk tot Marilyn Monroe

mm look a like

Ik wil je iets vertellen.

Een groot gedeelte van mijn leven voelde ik me een grijze muis. Minder leuk, minder mooi en vooral minder slim dan ‘gemiddeld’. Ik ben kind van de generatie ‘Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’ en net als vele andere meisjes uit die generatie paste ik me aan aan verwachtingen van anderen.  Je kop boven het maaiveld uitsteken? Kon je maar beter niet doen. Linksaf waar iedereen rechtsaf gaat? Doe niet zo mal.

 

Ik leerde ook dat gevoelens ondergeschikt waren aan gedachten en zonder dat ik het wist, raakte ik mezelf daardoor steeds verder kwijt. In de puberteit werd dat natuurlijk nog veel erger. Ik twijfelde aan alles, maar nog het meeste aan mezelf.

 

Want wie was ik nu helemaal?

Ik wist het niet meer.

 

Die onzekerheid maskeerde ik met een grote mond en (zogenaamd) stoer gedrag. Ik was meer jongen dan meisje en dacht echt dat ik het nodig had om me staande te houden. Zolang ik maar ‘deed’ telde ik mee en was ik iemand. Tegelijkertijd voelde ik me eenzaam, niet gezien en niet gehoord. Thuis liep het niet altijd lekker en vooral de band met mijn zusje was buitengewoon moeizaam. Het kon bij niemand zo erg zijn als bij mij thuis. En ik kon nergens naar toe met die gevoelens.

 

Toen ik ging werken stond ik mijn mannetje wel. Ik voelde me meer thuis bij de mannelijke collega’s dan bij de vrouwelijke. Toch bleef ik me ook hier minder mooi en minder slim voelen dan de rest. Dus ging ik door met stoer doen. Daagde mezelf daarin steeds verder uit. Het bracht me ver. Maar ook ver van mezelf vandaan. Al wist ik dat toen nog voor geen meter.

Spiritualiteit was niet aan mij besteed.

 

Persoonlijke ontwikkeling wel. Nu weet ik dat die twee hand in hand gaan, toen echt nog niet. Ik heb mezelf heel lang tekort gedaan met alle negatieve gedachten over mezelf. Totdat ik moeder werd. Daarmee ook ‘zachter’. Ik raakte er behoorlijk van in de war. Want opeens al die gevoelens….dat paste helemaal niet bij de harde, zakelijke kant die ik zo sterk ontwikkeld had. En alsof het nog niet genoeg was….ons kind bleek hoogbegaafd te zijn. En dus is hij anders dan anderen.

 

Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg? Waarom zou hij? Iedereen rechtsaf? Dan ga ik ontdekken wat er linksaf gebeurt! Het was lijnrecht tegenover hoe ik mijn hele leven had geleefd. Hoe moest ik daar nou mee omgaan? Niet met het verstand, regeltjes of structuur, dat werd al snel duidelijk. Maar hoe dan wel?

 

Toegangspoort

 

De ontdekking van de hoogbegaafdheid van onze zoon, werd de toegangspoort tot een jarenlange zoektocht naar mezelf. En al snel ontdekte ik dat er onder het masker dat ik had opgezet, een enorme schat verborgen lag. Een schat die er altijd al was geweest, maar die ik bijna mijn hele leven lang verborgen had gehouden. Uit bescherming. Voor mezelf. Voor mijn echte gevoel.

 

De schat die al die jaren bedolven lag onder ruis en gruis, werd langzaamaan weer zichtbaar en tastbaar. Mijn hart. Mijn liefde. Liefde voor het leven, voor mezelf, voor de ander. Ik liet de liefde steeds vaker toe en langzaamaan veranderde er iets in mij. Met mij. Ik werd weer mezelf. Steeds meer mezelf.

Ik kreeg weer vertrouwen in mezelf.

 

Dat deed ik natuurlijk niet alleen. Daar had ik mentoren en coaches voor. Anderen, die in mij dingen zagen die ik zelf nog niet zag. Die mij, met hun geloof en hun vertrouwen in mij, iets gaven wat ik allang geleden verloren was: geloof in mezelf. En door dat geloof van anderen -in mij (de grijze muis!)-, kon ik groeien. Mezelf herontdekken, ontwikkelen.

 

Maar er gebeurde ook nog iets anders.

 

Ik ontdekte mijn eigen hoogbegaafheid. Ik die me altijd minder slim voelde dan anderen. Ik die altijd net een ander antwoord gaf dan de rest. Ik die rare gedachtesprongen maakte. Ik bleek helemaal niet minder slim te zijn dan gemiddeld. Het was juist andersom. En dat gaf ruimte om nog meer te ontdekken over mezelf…

 

  • Ik ontdekte nieuwe talenten. Ik ontdekte een onuitputtelijke bron van liefde en vertrouwen in mensen.
  • Ik ontdekte dat ik me heel goed kan verplaatsen in andere mensen.
  • Dat ik goed kan luisteren, de juiste vragen weet te stellen.
  • Dat ik moeiteloos kwaliteiten, talenten en gaven ontdek bij anderen.
  • Ik ontdekte ook dat ik vaak zo’n rotsvast vertrouwen heb in de ander dat ik met mijn enthousiasme dat geloof en vertrouwen aan de ander terug kan geven.
  • Waardoor zij ook weer sterker worden. En zij dat weer door kunnen geven aan hun klanten.

 

Ik wist precies wat me te doen stond.

 

Mijn kwaliteiten en talenten inzetten om dat wat ik zelf heb geleerd van mijn coaches en mentoren weer door te geven aan anderen! Jij dus bijvoorbeeld. Om je te helpen jouw schat te ontdoen van alle ruis en gruis die er in de loop van je leven overheen is komen te liggen. Je overtuigingen, belemmeringen, oude pijnen, verdriet. Noem het maar op.

 

Want echt hoor: ook jij hebt een enorme schat verborgen liggen. Misschien nog heel diep, misschien al ontdaan van heel wat ruis en gruis, misschien al voorzichtig glinsterend in de zon. Maar nog niet tot volle glans gekomen. Omdat je dat ook wel weer spannend vind. Echt gaan staan voor wie je bent. Het stof eraf en stralend en glimmend je plek innemen.

 

Maar weet je, er is altijd een mentor of een coach, die jou kan helpen, bij kan staan en je liefdevol omarmt en dan aanspoort om je schat op te graven. Zodat jij gaat stralen zoals je nog nooit eerder hebt gedaan. Zodat jij een bedrijf en een leven creëert, waarin je precies de dingen doet die jij leuk vindt en waar jij goed in bent.

 

Onlangs ontving ik een kaartje.

 

Een kaartje van een klant. Erop de volgende tekst: ‘Bedankt dat jij mij zag, nog voordat ik mezelf zag. Je kwam precies op het juiste moment!’. Mijn hart stond wagenwijd open, de liefde stroomde volop. Richting mijn klant, richting mijn coaches en mentoren en ja, zelfs weer terug richting mezelf. Dit is wat er gebeurt als je je ware roeping hebt gevonden. Als je doet wat je het allerliefste doet. Vanuit liefde. Vertrouwen. Verbondenheid.

 

Ik heb me nog nooit zo ‘at ease’ gevoeld met mezelf als nu. Mij maak je niet zo snel meer gek. Ik sta er. Steady as a rock. Ik enthousiasmeer en inspireer als een malle. Draag al mijn lessen me heel veel liefde over aan iedereen die het durft te ontvangen.

 

Nee, ik ben er niet voor iedereen. Maar als jij bereid om te werken aan jezelf, dan ben je bij mij aan het juiste adres. Ik ben er met al mijn zachtheid. En met al mijn kracht. ZachtKracht noem ik die combinatie. Want dat is wie en wat ik ben. De grijze muis is niet meer. Nu staat er een pauw, een zwaan, een zwarte panter, een Marilyn Monroe look-a-like :-).

 

Als jij zover bent…just give me a call.

Ik ben er voor je.

Wil je stoppen met strugglen en starten met stralen?
Download dan nu de Break Free Gids!

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.