Netwerken

Ik wilde wel eens zien hoe het zou zijn. Buiten de bekende FB bubble. Dus ging ik naar een heuse netwerkbijeenkomst. Yep, ik was wel enigszins bevooroordeeld. En vooral benieuwd hoe ik het zou ervaren...

vuurtoren

Deze week ging ik voor het eerst sinds lange lange tijd naar een ‘echte’ netwerkbijeenkomst. In Flevoland. Poten in de klei. Stevig op de grond. Een Open Coffee XL – Ladies Only. Geen echte open coffee trouwens :-), maar een beursvloer, workshops en diner. Ik was echt zo benieuwd wat mijn ervaring zou worden. Het afgelopen jaar bezocht ik namelijk verschillende pink unicorn fb bubble events waar ik steeds weer dezelfde gezichten tegenkwam. En hoe leuk ik al die mensen ook vind en hoe graag ik ook op die events kom, ik vond het tijd om mijn netwerk uit te breiden met nieuwe gezichten, nieuwe contacten en vooral om te ontdekken hoe het buiten de bubbel is. En ik wilde natuurlijk heel graag oefenen met m’n aangescherpte antwoord op de vraag:

 

En wat doe jij?

 

Nou, dat is meer dan gelukt :-). Want als het zo vanuit je hart komt, je zo zeker weet dat je de juiste keuze hebt gemaakt, dan voelt de ander je passie en enthousiasme. Ziet jouw twinkelende ogen. En als je je dan ook nog helemaal afstemt op de ander, dan kun je dus je verhaal steeds met andere woorden vertellen terwijl de boodschap wel hetzelfde blijft.

 

Ik heb genoten van deze avond. Ja, ik had van tevoren bedenkingen. Ja, ik had van tevoren al een beeld van de aanwezigen. Ja, ik had van te voren twijfels of ik daar wel tussen zou passen. Maar toen ik me daar bewust van werd, draaide ik de hele boel in 1x om. Ik ging er met een open houding en vol nieuwsgierigheid naar toe. En daardoor leerde ik een aantal belangrijke lessen.  Hier volgen ze.

 

Wees jezelf

 

Jezelf zijn werkt het allerbeste. Geen big news natuurlijk, wel een bevestiging. En die zijn af en toe heel fijn. Jezelf zijn lukt het allerbeste als je voldoende zelfvertrouwen hebt. Als je weet wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Jaren geleden ging ik samen met iemand naar een open coffee en was ik zenuwachtig. Het was meteen de laatste keer. Nu ging ik alleen, vol zelfvertrouwen en kan ik niet wachten tot de volgende bijeenkomst.

 

Heb een intentie

 

Een duidelijk intentie uitspreken wat je voor jezelf wilt bereiken tijdens het netwerken maakt dat je met plezier kunt rondlopen. Jij weet iets dat de anderen niet weten. Ik had er nogal lol om iedere keer als ik een goed gesprek had gevoerd. Ik wilde met minstens 10 personen in gesprek komen en na ieder gesprek gaf ik mezelf een punt. Yep, ook hier een spelelement erin, ik houd ervan. Stand aan het einde van de avond: 15 punten.

 

Blijf jezelf

 

Niet iedere netwerkbijeenkomst is een stijve boel waar je strak in het pak moet verschijnen. Gewoon een keer naar toe gaan en zien of het iets voor je is. En ook hier geldt weer: blijf jezelf. Het gaat er niet om hoe je eruit ziet. Spreek vanuit je hart en je gesprekspartners hangen aan je lippen. Ze zullen jou en je verhaal onthouden, niet hoe je eruit zag.

 

Oefen oefen oefen

 

Een netwerkbijeenkomst is een uitgelezen plek om te oefenen met het jezelf presenteren. Al ga je er alleen maar heen om dit te oefenen. Ik kwam thuis en vond mezelf met vlag en wimpel geslaagd. Is toch gaaf? Geeft helemaal niets als je wat stamelt of het onhandig aanpakt. Maak er maar gebruik van als zoiets gebeurt. Kan soms best charmant zijn :-).

 

Toon interesse

 

Heb je een keer een gesprek met iemand die met een riedeltje opnoemt wat hij/zij doet, vraag dan gewoon eens: En wat maakt dat jij daar zo blij over wordt? Moet je eens zien hoe het gesprek verandert. Ik heb op die manier heel wat vage blikken zien veranderen in twinkelende oogjes. Betrokkenheid, aandacht en oprechte interesse in waar iemand het echt voor doet zorgt ervoor dat je wél een leuk gesprek hebt. En bijkomend voordeel: iemand die zich gehoord en gezien voelt onthoudt jou en je verhaal ook veel beter.

 

Steek je vinger op

 

Steek je vinger op of biedt je aan als vrijwilliger wanneer tijdens een workshop een vraag gesteld wordt aan de groep. Als jij je plek inneemt en je antwoord of bevinding deelt met de groep, hoort of ziet iedereen je en dat levert ook weer verrassende gesprekken op. Ik deelde mijn ervaringen over Ibiza en na afloop werd ik door verschillende mensen aangesproken. En zeg nou zelf: het is toch gewoon hartstikke leuk om zulke ervaringen met elkaar uit te wisselen?

 

Vertel & Vraag

 

Houd balans in vertellen en vragen. Natuurlijk mag je uitgebreid antwoord geven op de vraag wat je doet. Maar in al je enthousiasme kun je vergeten te vragen naar de ander. Overkwam mij ook. Als je me al langer kent, dan weet je dat ik nogal enthousiast kan vertellen. En dan ratel ik maar door. Gelukkig weet ik dit van mezelf en kan ik mezelf tot orde roepen. Het is namelijk voor de ander niet alleen heel leuk om naar jou te luisteren, maar ook om over zichzelf te vertellen. Misschien wel met hetzelfde enthousiasme. Is voor jou dan weer leuk om naar te luisteren.

 

Zeg dank je wel

 

Bedank je gesprekspartner na afloop van het gesprek voor de informatie, de open houding, de eerlijke reactie, whatever jullie het ook over gehad hebben. Sluit het gesprek echt af en laat het niet in het luchtledige hangen. Ook hier geldt weer: aandacht! En vergeet ook zeker niet aan het einde van de avond de initiatiefnemer(s) te bedanken voor de gastvrijheid. Bij mij mondde dat geheel onverwacht nog uit in een mooi gesprek over hb & ondernemerschap. En van het één kwam het ander…hier komt absoluut een vervolg op. Oh…en aan het einde riep ik nog: volgende keer kom ik hier een meditatie doen. Even heel iets anders dan een standaard workshop! Gaaf riep ze terug. Doen we. Nog een vervolg dus…Aandacht…

 

Al met al had ik een hele leuke avond en kijk ik echt uit naar de volgende netwerkbijeenkomst. Met mijn zelfvertrouwen zit het wel goed , ook op deze plek :-).  

 

Wil jij ook vanuit het volste zelfvertrouwen aan anderen vertellen wie je bent, wat je kunt en wat je wilt? Maar voel je dat er nog niets is dat je tegenhoudt en wordt het tijd dat daar iets aan gedaan wordt? Ben jij er klaar voor om die blokkade te doorbreken? Wacht dan niet langer en neem contact met me op! 

 

Zorg ik ervoor dat jij ook met twinkelende ogen kunt vertellen waar je zo ontzettend blij van wordt en waar je anderen volop mee kunt helpen. Reken maar dat jouw gesprek dan blijft hangen. Of het nou op een netwerkbijeenkomst is of bij een potentiële klant…

Ook dat is Persoonlijke ontwikkeling als basis van Zakelijk succes!

Inzicht. Doorbraak. Groei.

 

P.S. Die vuurtoren? Die staat voor stevigheid, op je plaats blijven staan ongeacht wat er gebeurt en je licht schijnen voor een ieder die jou nodig heeft. Dat kun jij ook. Persoonlijke ontwikkeling. Zakelijk succes.

 

Wil je stoppen met strugglen en starten met stralen?
Download dan nu de Break Free Gids!

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.