Overzicht

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Dan liggen er stapels papieren in, op en om je bureau. Ken je dat ook? Dat je dan helemaal niet zo fijn meer werkt? Ik wel! Bij mij betekent een opgeruimd bureau vooral meer rust in mijn hoofd. In dit blog deel ik mijn stappen

chaos

Ik hou van structuur, overzicht en planning. Het geeft me rust doordat ik minder hoef na te denken over waar ik wat vind, wat ik moet doen en wanneer. Maar soms is het te druk en kom ik niet toe aan opruimen en plannen. Dan moet ik daar echt even tijd voor inplannen. En dus ben ik nu bezig. Met weggooien, opruimen, structureren, ordenen. Deze keer van mijn administratie en papierwerk.

 

En ik dacht: ik schrijf er een blog over. Omdat ik weet dat er onderneemsters zijn die dit lastig vinden. De kunst is om je niet af te laten leiden en inhoudelijk bezig te zijn. Want voor je het weet zit je dan te lezen en schrijven en komt er van opruimen nog niets terecht.

 

Zo pak je het aan!

1.

Maak 4 stapels: Betalen, Opruimen, Uitzoeken, Weggooien.
Heb je echt heel veel op te ruimen? Zet 4 bakjes of doosjes neer. Komt het niet af dan zit je papierwerk in ieder geval bij elkaar en is het makkelijk weg te zetten.

2.

Alles wat je aan papierwerk hebt verdeel je over deze stapels. Niet teveel over nadenken, gewoon verdelen. Weet je nog niet precies wat je er mee wilt doen? Dan op de stapel Uitzoeken.

3.

Alles verdeeld? Dan maak je nu het bakje Weggooien leeg. Hup, in de papierbak. Gewoon doen. Weg is weg.

4.

Tijd voor pauze en een kop thee. Voel even na hoe het voor je voelt nu je een deel hebt weggegooid. Opgelucht? Bezwaard? Twijfel? Sta kort stil bij wat dit met je doet. Maar niet te lang. Zorg ervoor dat je niet in de papierbak duikt om dingen terug te halen ☺.

5.

Verder met het bakje Betalen! Als het goed is ben je hier snel mee klaar. Wacht nooit te lang met het betalen van je facturen. Hoe langer je wacht, hoe meer herinneringen, hoe meer papierwerk. Pak de facturen, betaal ze, verwerk ze eventueel in je administratie en handel het af. Daarna kan de factuur direct naar het bakje opruimen.

6.

Aan de slag met de stapel Opruimen. Voorzie eerst in 1x al je papieren van een perforatie, dat maakt dat je straks in 1x door kunt gaan. Verdeel dan de stapel in substapels op basis van de verdeling in de ordners die je gebruikt. Bijvoorbeeld Facturen, Belastingdienst, Administratie etc. Daarna een kwestie van in de juiste ordner opruimen.

7.

Zo. Drie vakjes zijn leeg. Opgeruimd, afgehandeld, weggegooid. Tijd voor weer een pauze. Hoe voel je je nu? Lichter? Opgeruimder? Trots? Na de pauze de lastigste stapel.

 

Als je er klaar voor bent: go. Just do it. Of ben je moe? Heb je geen zin meer? Komt dat omdat je opziet tegen de laatste stapel? Voel dan wat je nu het liefste doet. Doorgaan? Omdat het je een heel goed gevoel geeft dat er rust en overzicht ontstaat. Of stoppen? En verder gaan als je daar zin in hebt. Maar pas op: dit is de lastigste stapel en uitstel zorgt er vaak voor dat het niet gebeurt. Weet dan dat de volgende keer dat je gaat opruimen de stapel nog groter is geworden. Dus…denk goed na. Mijn advies: zet door!

8.

De laatste stapel. Uitzoeken. Maak 3 substapels (of nog gemakkelijker: gebruik de lege bakjes): korter dan 10 minuten, 10-60 minuten, langer dan 60 minuten. Verdeel al je papierwerk over deze 3 bakjes. Sta niet te lang stil bij de inhoud van wat je moet doen. Gewoon op gevoel en verdelen.

9.

Neem vervolgens in je weekplanning tijd op om deze zaken af te handelen. Plan het echt in als Things to do, anders blijft het alsnog liggen. Hoe je een goede en realistische planning maakt kun je leren in de online mini-training Minder Chaos, Meer Rust.

10.

Relax. Geniet. Voel na. Tevreden? Beloon jezelf voor je werk en je doorzettingsvermogen. Koop bijvoorbeeld een mooie bos bloemen voor je opgeruimde werkplek. Of mooie doosjes zodat je je papierwerk al direct kunt verdelen in stapels.

 

Ik wens je veel succes en vooral ook plezier. Als je aan de slag gaat en je vindt het leuk, plaats dan gerust een Voor en Na foto op je tijdlijn en tag mij daarin. Vind ik leuk!

 

Liefs,
Agnes

 

Groei-Tip
Neem echt de tijd om op te ruimen. Denk niet dat het zonde van je tijd is, maar zie het als een onderdeel van je taken als ondernemer. Opruimen en weggooien betekent namelijk ook ruimte maken voor iets nieuws. Wees dus niet al te bang om die aantekeningen van twee jaar geleden weg te gooien. Wil je het echt niet kwijt, scan het dan in en sla het op op je pc.

Wil je stoppen met strugglen en starten met stralen?
Download dan nu de Break Free Gids!

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.