Schriftjes

Ik heb een klein zwart boekje.   Het is eigenlijk een schriftje, gewoon simpel van de Hema. Zo eentje die met gemak in mijn tas past en die ik dus ook altijd bij me heb, waar ik ook ga of sta. Dat schriftje zit al een tijdje in mijn tas, de hoekjes krullen om en…

schriftjes

Ik heb een klein zwart boekje.

 

Het is eigenlijk een schriftje, gewoon simpel van de Hema. Zo eentje die met gemak in mijn tas past en die ik dus ook altijd bij me heb, waar ik ook ga of sta. Dat schriftje zit al een tijdje in mijn tas, de hoekjes krullen om en de blaadjes zijn ondertussen niet allemaal zo wit meer. Ik kocht dat schriftje eens om allerlei ideeën en hersenspinsels die me te binnen schieten op te kunnen schrijven zodat ik ze niet steeds hoef te onthouden. Ik moet je eerlijk bekennen dat dit boekje meer dan een jaar zo goed als ongebruikt in mijn tas heeft gezeten. Ik dacht er gewoonweg niet aan om het te gebruiken. Schreef iets snel op een papiertje en propte dat dan in mijn tas, bij al die andere papiertjes waarmee mijn tas steeds meer gevuld werd.

 

Verborgen schat.

 

Tot ik vorige week mijn tas eens ging opruimen. Ik voelde me een beetje opgejaagd, in mijn hoofd tolden de gedachten maar rond en ik had weinig rust in mijn kont. Als ik zo’n bui ben, dan moet ik gewoon iets doen. Opruimen, de was doen, kasten uitruimen, dat soort dingen. En nu dus mijn tas. Ik vond dat boekje en las daar iets wat ik een half jaar geleden eens opgeschreven had. Het voorval wat ik beschreef was ik al weer vergeten, maar op het moment dat ik er over las, kon ik me de situatie weer helemaal voor de geest halen. Het was iets waar ik me destijds behoorlijk trots over voelde en nu ik er weer over las ervaarde ik datzelfde trotse gevoel opnieuw. Gewoon door te lezen wat ik maanden geleden had opgeschreven. En mijn boze en verdrietige bui verdween als sneeuw voor de zon! Ik voelde blijheid, trots en verrassing door deze kleine verborgen schat. Ik voelde dat mijn hele houding veranderde en dat ik op slag een stuk rustiger werd.

 

Gedachten. Gevoel. Gedrag.

 

Je gedachten, gevoel en gedrag hangen alle drie nauw met elkaar samen. Blijven je gedachten maar malen, houdt het maar niet op met rondtollen, dan voel je je steeds meer meegezogen in een neerslachtig gevoel. Reken maar dat je gedrag daar dan ook naar voegt. Je bewegingen zijn net wat strakker, je bent kortaf tegen anderen of je gaat zitten kniezen op de bank.

Voel jij je wel eens boos, verdrietig, neerslachtig? Blijf je dan hangen in je verdriet, steeds sneller rondtollende gedachten en boze bui? Waardoor je je alleen maar beroerder gaat voelen? Ja? Gefeliciteerd, je bent mens! Het overkomt ons allemaal, al ben je nog zo positief ingesteld, we hebben allemaal wel eens zo’n bui waarin de wereld er net wat somberder uitziet.

 

Koop een schriftje.

 

Wil jij zo snel mogelijk weer uit die bui en in je goede gevoel? Dan is hier mijn tip. Koop een schriftje en schrijf iedere gebeurtenis op die jou een goed gevoel geeft (en schrijf de datum erbij!).

Dat kan en mag van alles zijn. Gaf je iemand een compliment waardoor die ander helemaal ging stralen en voelde jij je daar blij door worden? Schrijf het op! Heb je een heerlijk stoeimoment gehad met je kind waarbij jullie rollend door de kamer gingen? Schrijf het op! Bleef je kalm in een spannende situatie? Schrijf het op. Maakt niet uit wat het is, als het jou een goed gevoel geeft, is het okee. Vul dat boekje met bijzondere momenten. Dat hoeft echt niet iedere dag, maar zorg er wel voor dat je zeker eens per maand iets nieuws opschrijft.

 

En op het moment dat jouw zon even niet schijnt, pak je je boekje en blader je het door. Beleef al die mooie momenten opnieuw, net zo lang tot je weer gaat stralen, vertrouwen hebt, je goed voelt. Weet dan dat het echt niet altijd kommer en kwel is, dat er ook genoeg mooie momenten zijn in het leven. Die staan namelijk in jouw boekje!

 

Verander je gevoel en je verandert je gedachten. En kijk dan maar eens goed naar wat er gebeurt met je gedrag…..

 

Inzicht. Doorbraak. Groei.

 

P.S. Inmiddels heb ik al meerdere zwarte boekjes versleten. En heb ik nu ook wat stevigere varianten in mijn tas zitten. De ene keer schrijf ik heel veel, dan weer weken en soms maanden niet. Maar men, wat is het leuk om terug te lezen.

Wil je stoppen met strugglen en starten met stralen?
Download dan nu de Break Free Gids!

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.